Utforing og forverdi

(Oppdatert: 21.02.2017)

 

 

Krossa korn kan sammenlignes med byggrøpp i fôrverdi. Det har høyt energiinnhold (vurdert til 1,0-1,15 FEm pr kg tørrstoff), men lav protein kvalitet og -innhold. E-vitaminet blir ødelagt under ensileringa. Man bør derfor gi E-vitamin tilskudd. Dyras behov for E-vitamin, samt et økt behov for essensielle aminosyrer for høytytende melkekyr, kan dekkes ved tilskuddfôring med et kraftfôr med høyt proteininnhold tilsatt ekstra E-vitaminer. Proteinprosenten i krossa korn er sjelden over 15. PBV innholdet vil derfor ligge mellom -15 til -50 gram pr kg tørrstoff. I undersøkelser i Finnmark og Troms fant en gjennomsnittlig råproteinprosent i krossa vare henholdsvis på 11,9 og 12,9. Tilsvarende tall fant en også i krossingsprosjekt i Nordland i 2000- 2002. Det krossensilerte kornet er et svært velsmakende kraftfôr med grov struktur. Det ser ut til å virke positivt på vomfunksjonen å la dette fôret erstatte finmalt kraftfôr. En ser ofte at buskaper som er fôra med en stor andel krossensilert korn har høyt proteininnhold i melka. Praktiske er faringer viser at krossa korn er godt fôr til geit og har svært positiv virkning på vomfunksjonen. Krossensilert korn er også brukt som fôr til gris. Da proteinkvaliteten er noe dårlig for enmaga dyr er det nok tryggeste å la gjeldpurkene få det krossa kornet.

Ved lagring ute i storsekk vil kornet fryse. Dette fører til at sekken blir noe vanskelig å håndtere, men da kornet singelfryses (mer eller mindre) lar det seg greit auses ut av storsekken. Utfôringa fra storsekk har vært vanskelig å mekanisere, og blir derfor ofte utført med spade og trillebåre.

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.