Plantevern

(Oppdatert: 21.02.2017)

 

Ugras

Forebyggende tiltak som god pløying, drenering osv. er viktig for å gi kornplantene gode vekstforhold og god konkurranseevne overfor ugras. Det finnes i dag harveutstyr til bruk i kornet etter at det har spirt.

Sjukdommer

De mest vanlige soppsjukdommene på korn hos oss vil være grå øyeflekk, byggbrunflekk og snerpsopp. Flere av sjukdommene følger såkornet, og dette må en være oppmerksom på dersom en velger å dyrke eget såkorn.

 

 

Grå øyeflekk gir ovale eller uregelmessige flekker som er blågrønne eller grå med mørke brun kantsone. Alle overjordiske plantedeler kan bli angrepet. Denne soppsjukdommen kan gi store skader i kronåker i kjølig og fuktig vær.

Soppen kan følge såkornet og den kan overleve på planterester i åkeren. Ved å bruke friskt såkorn og vekstskifte; dvs. 2 år uten mottakelig vekst vil en unngå problemet med grå øyeflekk. Sterke angrep før aksskyting kan gi grunnlag for sprøyting. Beising av såkornet dreper smitten på såkornet.

 

 

Byggbrunflekk gir brune flekker med gul kantsone på blad og bladslirer. Tiltak mot denne soppen er som for grå øyeflekk. Det finnes også andre sjukdommer bl.a. fusarium, snerpsopp og spragleflekk som kan angripe korn, men det er lite kjent hvilken utbredelse disse sjukdommene har i Nord-Norge.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.