Høsting

(Oppdatert: 21.02.2017)

 

Høstetidspunkt

Korn til krossing bør høstes på gulmodningsstadiet. Akset er da i ferd med nikke (bøye seg nedover), strået er gult med mulighet for noe grønt rundt leddknutene. Holder man kornet på kant og klemmer det mellom peke- og tommelfingeren, vil det fjære. Vanninnholdet i kornet skal ligge mellom 35-50 prosent. For tørt/modent korn kan medføre problemer med utilstrekkelig komprimering og luft i den ferdige silomassen. Feilgjæring eller mugg i kornet kan bli resultatet. Problemet kan hindres ved å tilsette vann under fylling av storsekken / siloen. Når tiden

for krossing av kornet er kommet vil det normalt være lave temperaturer i våre to nordligste fylker. Dette gjør at ensilering av krossa-kornet ikke krever samme forsiktighet og ekstratiltak som lengre sør i landet.

Skurtresking

Som oftest treskes kornet med 20-30 år gamle treskere, hentet opp fra Trøndelag eller Østlandet. Treskeren kan ha påmontert halmkutter bakerst. For å skåne treskeren,og minske spill av korn, skjæres kornet høyt oppe på stengelen. Er det legde blir dette vanskelig og skjærebordet må sope langs bakken. Kan man høste kornet uten dugg eller fritt vann på kornet, går det som regel greit, med lite spill og man får et forholdsvis reint korn uten halmbiter. Noe snerp vil nok følge med oppi korntanken. Er kornet fuktig eller har lavt tørrstoffinnhold må framdriftshastigheten reduseres og luftgjennomblåsninga økes. Bru og sold kan tiltettes og korntapet kan bli svært stort.

 

Skurtresking (Foto: Ellen Reiertsen)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.