Friske settepoteter
Friske settepoteter er grunnleggende for gode avlinger av høg kvalitet. I dag tar all settepotetproduksjon utgangspunkt i sykdomsfrie meristemkulturer dvs. det ytterste vekstpunktet på en groespiss skjæres av og dyrkes videre.
Foto: Gustav Karlsen
Settepotetstørrelse
Norsk sertifisert potet omsettes som basis/sertifisert (B1, B2, B3,C) og skal størrelsesmessig være fra 30 - 55 mm. Store settepoteter spirer raskere og sikrere enn små settepotet. Det dannes flere stengler og flere knoller pr. plante når settepoteten er stor. Små settepotet gir færre, men større knoller. Deling av settepotet fører lett til gjennomsmitte av hele partiet, og frarådes.
Forbehandling
Grodde settepoteter gir større avling med høyere kvalitet enn ugrodde. Spirehastigheten bedres og dermed oppnås tidligere salgbar avling med større knoller. Lysgroing: Høvelig grotid er 6 - 8 uker ved 10 - 12 °C. Økes temperaturen kan en forvente større effekt, men det er fare for mer stengelråte. Den relative luftfuktighet bør være 80 - 90 %. Lysintensitet: 50 - 100 lux, dvs. 40 W lysrør med 2 m avstand. God lystilgang er viktig for utviklingen av korte og kraftige groer.
Korte kraftige groer. Foto: Kolbjørn Eriksen
Varmebehandling: En del brukere har praktisert å sette poteten ved 15 - 16 ° C en kort tid før setting. Groen skal her bryte igjennom skallet, men uten at det blir utviklet en fullstendig groe. Under gunstige forhold gir varmebehandling bare halve avlingsøkingen i forhold til lysgroing. Metoden er også svært usikker fordi groene lett kommer for langt og de er derved utsatt for brekking under setting.
NLR Nord Norge
Meieriveien 5, 9510 Alta
Telefon: 976 93 064
E-post: nordnorge@nlr.no
Org.nummer: 894085452