Høsting

(Oppdatert: 07.02.2017)

 

Potetriset kan fjernes mekanisk ved bruk av forhøster eller risknuser. Nedsviing med propanbrenner er en alternativ metode. Kjemisk nedsviing skal gjøres 10 - 14 dager før opptak. Kombinasjonen av nedsviing og mekanisk knusing gir rask nedbrytning og reduserte doser av svimiddel. Sprøyting på tørr jord kan lett gi sprøyteskader på potetene.

Potetopptaking etter kjemisk nedsviing. Foto: Kolbjørn Eriksen.

Potetene vokser så lenge riset er grønt. Viktige kjennetegn på at potetene er modne, er at knollene løsner lett fra utløperne og at skallet ikke flasser så lett av. Modne knoller tåler handtering bedre og er mer lagringsdyktige enn umodne knoller.


Foto: Gustav Karlsen

Poteten tåler lite mekanisk påkjenning. Lav temperatur under opptaking gir store skader og knolltemperaturen under opptaking bør være over 9 ° C.

Tiltak for å redusere mekaniske skader :

  • Bruk smale dekk
  • Sporvidden på traktor må tilpasses radavstand
  • Riktig innstilling og bruk av maskiner
  • Minst skader på poteten dersom den blir transportert og lagra i storkasser
  • Potetenes fallhøyde i hele opptaksprosessen må reduseres til under 25-30 cm
  • Stein bør fjernes før setting
  • Høsting under gunstige værforhold


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.