Arter og sorter

(Oppdatert: 07.02.2017)

 

Nepe

Nepe kan dyrkes i hele Nord-Norge. Den trenger 1500 til 1700 døgngrader for å gi full avling. Kan dyrkes på alle jordarter. Den kan såes og likevel gi full avling. Nepe er svak mot klumprot og trenger et godt vekstskifte. Lavt tørrstoff gjør den mindre egnet for lang lagring.

  • Foll: Norsk sort som gir stor avling. Sorten har et tørrstoffinnhold på 9-10%. Sterk mot råteskader og klumprot. Noe utsatt for stokkløping. Kan lagres
  • Hvit mainepe:Kan ikke konkurrere med Foll når det gjelder avling. Flate røtter med ca 12 % tørrstoff. Er svært strek mot klumprot og sterk mot råte. Middels sterk mot stokkløping.

Kålrot

Kålrot kan dyrkes i hele Nord-Norge. Den trenger 1700-2000 døgngrader for å gi full avling. Trives på litt tyngre jord med god pH. Arten er svak mot klumprot og et det er viktig med et godt vekstskifte, minimum 6 år.
I mange områder må man oppale småplanter i veksthus for utplanting for å oppnå full avling.

  • Bangholm Ruta Øtofte: Er den sorten som i forsøk har gitt størst avling. Den er sterk mot stokkløping, men svak mot klumprot. Rødfiolett skolt. Samla bladfeste gjør at den er lett å avblade manuelt. Har 11-12% tørrstoff i røttene.
  • Bangholm Olsgaard: Avlingsmessig litt lavere en Ruta Øtofte. Går også noe lettere i stokk. Som de øvrige sorter av Bangholm er også denne svak mot klumprot.
  • Gry: Gir litt mindre avling en Bangholm på jord som er fri for klumprot. Svakere mot stokkløping, men er sterkere mot klumprot. Grønn skoltfarge. Tørrstoff i røttene ligger omkring 0,5-1 prosentenhet lavere enn Bangholm.
  • Vige: Er en typisk måtkålrot. Kan ikke konkurrere med de øvrige sortene i avlingsmengde til fôr. Den er imidlertid langt sterkere mot klumprot.

Bete

Bete er lite aktuelt å dyrke i nord. Vekstsesongen er for kort. Bete trenger ca 2200-2400 døgngrader for å gi full avling. Blir ikke angrepet av kålflue og klumprot slik som nepe og kålrot.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.