Valsing og konservering

(Oppdatert: 07.02.2017)

 

Valsing

Etter høsting tømmes kornet direkte fra skurtreskeren og opp i trakta på krosseren, som drives fra kraftoverføringskoblinga på traktoren. Valsekverna (populært kalt krosseren) er stort sett av merket Murska, produsert i Finland av Aimo Kortteen Konepaja Oy. Den finnes i ulike størrelser og kapasitet. I krosseren ramler kornet ned mellom to rifflede valser som klemmer kornet slik at det sprekker opp. Avstanden mellom valsene og valsetrykket kan justeres. Kornet skal ikke klemmes til en deig. I bunnen av krosseren tilsettes melasse i passe mengder, via påmontert beholder, doseringskran og slange. En elevator tar kornet videre opp i storsekk eller silo. Det anbefales at mateluken mellom trakta og valsene er stengt inntil krosseren har startet opp. Hvis ikke kan valsene bli blokkert.

Krossing av korn (Foto: Ellen Reiersen)

Melasse

Melasse kjøpes inn i 25 liters kanner. Denne blandes ut i varmt vann i forholdet 1 del melasse til 3 deler vann. Til et 1 m3 korn trenges det ca. 5 liter melasse utblandet i 15 liter vann. Da melassen er meget tyktflytende kan det være en fordel å bruke en handmikser til å blande ut i vannet. Kornet inneholder lite lettløselig sukker. Sukkeret i melassen vil derfor være med å sikre lettilgjengelig energi til melkesyrebakteriene, og en rask senking av pH-en i kornmassen.

Konservering

Konserveringa kan foregå i storsekk med en armert plastsekk utenpå. Bruker man 600 kilos storsekker, kan det holde med en brukt kunstgjødselsekk utenpå. Det kan være en fordel å bruke 800 kilos armerte sekker med innersekker og 4 hemper. Innersekkene må skiftes hvert år. Enkelt "kornbønder" støvsuger for å få lufta ut av storsekken. Storsekken strøypes med sekkestrammer. Det finnes ulike metoder/patenter for å holde opp storsekken. En enkel patent er ei trakt til å montere storsekken fast i. Storsekken kan festes med en elastisk festesnor til traktforlengelsen. Trakta har fastsveist armer med firkantprofiler i endene. Firkantprofilene er tilpasset pallegaffeltindene. På armene er det montert flere kroker til å feste hempene på den armerte yttersekken. Kornet kan også ensileres i plan- eller tårnsilo. I plansilo har det lett for å bli muggdanning i hjørner og langs kantene. Men får man lagt inn og pakket kornet godt, i en liten plansilo, vil det være muligheter for både å holde kornet frostfritt og mekanisere uttaket med skuffe på traktorens frontlesser. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.