Økonomi og arbeidsforbruk

(Oppdatert: 07.02.2017)

 

Avlingsmengde, pris på kraftfôr og investeringskostnadene er avgjørende for lønnsomheten med krossensilering. I Finnmark og Nord-Troms har kornkrosserlag/dyrkere oppnådd tilskudd fra kommune og fylke til innkjøp av tresker og krosser. Dette gjør at disse kostnadene blir relativt lave. En må regne med investeringer i krosser og tresker fra kr 100 000 og oppover.

Arbeidsforbruket er størst under høsting. Det er en fordel å være tre personer ved tresking, krossing og pakking. I Nordland fant de at det er et arbeidsbehov på 2,2 timer per dekar ved dyrking av konvensjonelt korn og 3,3 ved dyrking av korn etter økologiske prinsipper. I Nord-Salten har de i middel for 3 år funnet at det var behov for ca 1,5 t (97 min) per dekar for å dyrke korn inklusiv og tid medgått til behandling av avling og utfôring.

NILF utførte noen beregninger av kostnader med krossingsmetoden. I gjennomsnitt for 4 bruk i Nord-Norge fant de en total kostnad per FEm på kr 4,17 ved en avling på 225 FEm korn/daa. I andre undersøkelser i Nordland fant en at det kostet uten arealtilskudd kr 3,75 FEm ved 271 FEm korn/daa.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.