Konservering av økologisk grovfor

(Oppdatert: 07.02.2017)

 

Grovfôravlinga kan konserveres som høy eller som surfôr. Økologisk grovfor som inneholder kløver kan by på visse utfordringer ved ensilering. Kløver i avlinga gir en masse med lite sukker og mye protein, noe som gir en stor bufferevne. Dette fører til at det tar tid før melkesyregjæringa kommer i gang og at massen blir sur og lagringsstabil nok. Det anbefales å bruke ensileringsmiddel til silo og rundball. Det er en rekke midler som er tillatt brukt i økologisk drift og disse vil variere noe fra år til år.

GrasATT® Lacto

Direkte høsta gras i silo. I rundballer uten fortørking. Skal være effektiv mot smørsyrebakterier. Forsøk har vist økt tilvekst hos kastrerte okser på surfôr ensilert med GrasATT® Lacto sammenlignet med uten tilsetting.

Ensil® 1 Na (med maursyre)

Ensileringsmiddel for direkte høsta gras. Mindre korrosiv på metall enn maursyre.

Ensil® Pluss Na (med maursyre og propionsyre)

Ensileringsmiddel for fortørka gras. Hemmer utvikling av mugg ved uttak.

Maursyre 85TM

Velkjent ensileringsmiddel til fuktig gras som senker pH raskt og hemmer åndingen.

KOFASIL® LAC

Pulverform 5 g/t gras. For gras/kløver 25-40% tørrstoff.

Sil-All 4x4

Ensileringsmiddel basert på bakterier og enzymer egnet for både gras i silo og rundballe. Inneholder 4 bakterier og 4 enzymer. Aktuelt opp til 35% tørrstoff.

Josilac

Ensileringsmiddel basert på melkesyrebakterier, enzym og laktose. Blandes/aktiveres før bruk. 5 liter pr t gras.

Animal Biosa ensilering

Økologisk ensileringsmiddel basert på melkesyrebakterier og ulike urter. 1-2 l ferdig væske pr t gras. Ved mye fortørking anbefales også å tilsette melasse.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.