Ingen sporer verken aerobe eller anaerobe finnes naturlig i melk, det betyr at de må komme fra miljøet omkring og over i melka.
Det er to typer sporer som kan få konsekvenser for melkekvaliteten disse er Bacillus cerus og Clostridum(smørsyrebakterier). Begge bakterietypene finnes i jord og vann. De kan overleve frysing, høye temperaturer og kjemikalier ved å kapsle seg inn, for så å aktivisere seg igjen når forholdene ligger til rette.
I de aller fleste tilfellene er årsaken til sporer i fôret husdyrgødsel som er spredd på et ugunstig tidspunkt og som dermed kan bli med fôret inn igjen. Derfor er det så viktig at husdyrgjødsla spres før gresset blir for langt og under gunstige forhold. Andre årsaker til at en kan få sporer i melka er strø eller jord.
Noen forebyggende tiltak for å hindre at en får disse bakteriene med inn i grovfôret er:
Tiltak når en har fått sporer i grovfòret:
NLR Nord Norge
Meieriveien 5, 9510 Alta
Telefon: 976 93 064
E-post: nordnorge@nlr.no
Org.nummer: 894085452