Gjødselprisene på det internasjonale markedet har økt betydelig siste tiden og dette påvirker også vårt lille land. Høyere hvetepriser på verdensmarkedet gir økt etterspørsel.

I Norge har vi en høy kornpris og det vil fortsatt være riktig å gjødsle optimalt for å få gode avlinger. Med dagens priser blir det enda viktigere å gjødsle ut fra jordprøver og vekstens faktiske behov. Men vi skal heller ikke spare på gjødslingen. Da kan en fort spare seg til fant.

For nitrogen er det snakk om en økning på 40 % (Bondebladet), men prisøkningen gjelder også for NPK gjødsel. Det er ikke noen utsikter til at prisene vil gå ned med det første, men fremtiden har alltid vært vanskelig å spå.

I tabellen viser prisutvikling på NPK 15-7-12 fra 2017 til 2021 på høstpriser:

År20172018201920202021
Pris3,083,493,713,714,46

Gjødsling i høst

Mange planlegger å så store arealer nå i høst. Det kan være vanskelig å si nå hvor mye en får sådd, men mulighetene er gode med tidlig skuronn.

Gjødsling til høstkorn er sterkere enn til vårkorn. Derfor kan det være vanskelig å treffe med kvantum nå før en får sådd. Forsøk viser at en ikke har avlingsutslag for vårgjødsling med P og K i høsteåret til høstkorn. For å tenke balansert gjødsling er det derfor viktig å tilføre nok P og K på høsten, med bruk av P- og K-rike gjødselslag. En kan da vurdere å bruke ren nitrogengjødsling til neste år.

Det er ofte en diskusjon om en skal tilføre N på høsten. Ofte har vi sett, særlig hvis det er tatt store avlinger i anleggsåret og tidlig såing, at det vil være aktuelt å gi N om høsten, opp mot 3 kg. I tabellen under et utvalg av ulike gjødselslag og veiledende priser som kan være aktuelle til høstkorn.

GjødselslagPris
15-7-12 (Trippel 15)4,46
8-10,5-20 (Yara Mila Høst)5,57
11-21 (PK-gjødsel)7,00
8-9-25 (FK)5,08
12-23 (NP-gjødsel, Yara Opi-start)8,64

Kjøpe nå eller vente

Det beste økonomiske tidspunktet for innkjøp av gjødsel har i de aller fleste år vært på høsten, fordi det er mest rasjonelt for industrien og logistikken.

Det har i flere år vært penger å spare på å kjøpe gjødsel tidlig, selv om en må ha kreditt for å få kjøpt gjødsla. Det er ingen ting som tyder på at det blir annerledes i år, og termintilleggene har allerede begynt å løpe.

Det kommer stadig kampanjer utover høsten og det kan være lurt å forhøre seg litt på pris hos ulike aktører.