Er jorda lagelig for bearbeiding?
Det våres, og våronna nærmer seg i hele Nord-Norge. Når snøen tiner, frister det å komme raskt i gang. Men før du setter i gang med jordarbeiding og setting/såing/planting, bør du sjekke at jorda er lagelig for bearbeiding.

Tømming av gjødselkjeller ved våronna
Hvert år kommer det meldinger om nestenulykker og om mennesker og dyr som har omkommet på grunn av gassforgiftning i forbindelse med håndtering av husdyrgjødsel. Sørg for nok frisk luft og assistanse før du går inn for å prøve å berge dyr og mennesker.

Arter og sorter i såvare til eng og beite
Gi enga de beste sortene! I tillegg til å velge riktig art bør du velge de klimatilpassede sorter som anbefales innen hver art.

Kalk - en forsømt kilde til god avling
pH-en i jorda er en viktig faktor for at alt som vokser skal trives og yte på sitt mest produktive. Dette har gjennom mange år vært forsømt siden det er vanskelig å se den samme umiddelbare responsen som vi ser på kunstgjødsel.

Sats på kløveren for å fikse nitrogenet
Kløver og andre fleirårige belgvekster er en viktig bestanddel i enga. Rett sortsvalg kan bli en suksessfaktor som er viktig for nitrogenforsyninga i enga, og kan spare deg for gjødselkostnader og bidra positivt på produksjon og lønnsomhet. Artsrike engfrøblandinger gir mer trygghet for avlingsstabilitet og varighet.

Gjødsling med kopper til eng
Har enga koppermangel? Kopper er nødvendig for flere livsprosesser både i planter, dyr og mennesker. Lågt kopperinnhold i jorda er dokumentert flere steder i landet, særlig i kyststrøk fra Sørlandet til Nord-Norge. Jordanalyse gir ei god rettesnor for behovet for tilførsel av koppergjødsel.

Innstilling av sentrifugalspreder
På best mulig måte: man er nødt til å utnytte hvert eneste gjødselkorn siden gjødsla er dyr i innkjøp. For lite gjødsel kan føre til næringsmangel og for mye gjødsel fører til overforbruk og unødige kostnader. Derfor er det viktig at man har rett innstilling og funksjonalitet på sin egen spreder.

Kampen mot høymole og andre ugras i eng og gjenlegg
Høymola er nok det mest brysomme ugraset i åker og eng her i nord, og den kan bidra til betydelig redusert avling og fôrkvalitet. Hvordan blir vi kvitt den og andre ugras? Her får du også henvisning til lenker i Felleskjøpets Plantevernkatalog 2023.

Ugrasbekjempelse i gjenlegg
Aktuelle tiltak for å redusere ugras: I gjenlegg ligger forholdene ofte godt til rette for at rotugras som høymole, hundekjeks, matsyre, soleier m.fl får spredd seg fra røtter og spiring fra frø. Dette kan bli et problem senere i enga og reduserer avlinga betydelig. Her listes opp noen aktuelle tiltak for å redusere problemet. Målet er ei mest mulig ugrasrein eng.
