Pilotprosjektet 'Landbruk og vannforskriften' starta opp høsten 2019 og er nå ferdigstilt. Landbruk er en arealkrevende produksjon som påvirker vassdrag og kystnære vannforekomster. Norge har forpliktet seg gjennom tilslutning til EUs Vannrammedirektiv om å øke innsatsen for å forbedre vannkvaliteten og signalene fra miljømyndighetene er at landbruket må ta et større ansvar for dette. Eutrofiering er ikke noe omfattende problem i Nordland, men det er likevel behov for å gjennomføre tiltak for å nå målene som er satt for vannkvalitet i mange vannforekomster.

Den omfattende datainnsamlinga i prosjektet gir et relativt detaljert bilde av påvirkning fra landbruket og også et godt grunnlag for å bedre vannmiljøet i kommuner og på gårdsbruk i Nordland – og det kan være en aktuell mal for lignende prosjekter. Tilskudd fra Statsforvalteren i Nordland og oppdragsgiver Vestvågøy kommune har gjort det mulig å gjennomføre prosjektet som nå har foregått i perioden 2019-2022.

Prosjektområdene som ble valgt ut

  • Bodø kommune: Fjærevassdraget
  • Bø kommune: Straumevassdraget
  • Narvik kommune: Saltvannet og Djupvannet
  • Rana kommune: Dalosvassdraget
  • Sømna kommune: Grøttemsvassdraget, Dalelva, Røyrmarka og bekkefelt mot Nordbotnet, Sørbotnet og Sømnesvika
  • Vefsn kommune: Dølo med sidebekker

Prosjektansvarlige har vært Ingvild Elise Melkersen og Ingvild Lauvland Høie, med god hjelp fra lokale rådgivere i Nordland i prosjektets første del. NLR Nord Norge ønsker å takke gårdbrukere og grunneiere, kommunal forvaltning innenfor landbruk og miljø, vannområdekoordinatorer og miljøforvaltning på fylkesnivå – i tillegg til Vestvågøy kommune for finansiering til prosjektet.

Les sluttrapporten her

Skjermbilde 2022 08 25 094649