HMS-kurs
Autorisasjonkurs i plantevern, fornyelse og nybegynner
Vær oppmerksom på at det ikke er nok å gjennomføre autorisasjonskurset og bestå eksamen. Du må også være berettiget autorisasjon i ditt yrke. Se oversikt over hvilke yrker som anses å være berettiget autorisasjon:
Mattilsynet -hvem kan få autorisasjon
Det er landbruksforvaltningen i kommunen som avgjør hvem som er berettiget autorisasjon. Hobbydyrkere får ikke autorisasjon.
NB! Vær også oppmerksom på at det er mulig å ta fornyingskurs via Mattilsynet sine nettsider. Dette gjelder kun for de som skal fornye.
Autorisasjonen gjelder for 10 år, før du må fornye den igjen.
Grunnet koronasituasjonen tilbyr vi kurset på nett. Dette gjør vi ved hjelp av Microsoft Teams. Dere trenger ikke å ha noen spesielle program på PC eller nettbrett, for å delta. I god tid før oppstart vil dere få tilsendt en e-post med en lenke dere må trykke på for å bli med i møtet. Dere vil da tas til en nettside for Teams og vips er dere med i møtet! Vi vil i begynnelsen av hvert møte gå igjennom hvordan man stiller spørsmål og kommuniserer.
Møteleder er tilgjengelig en halvtime før møtet på mobil eller e-post for å besvare eventuelle spørsmål om oppkobling til Teams.
Tips: Det blir bedre lyd om dere har mulighet til å bruke hodetelefoner.
Læremidler til kurset er:
«Handtering og bruk av plantevernmidler», både grunnbok og arbeidsbok.
Det har vært mange endringer i lovverket etter 2015. Det er viktig at du får oversikt over alle endringene. Følg linken under og bruk dette som innstikk i grunnboka:
Andre nyttige linker:
Mattilsynet - Autorisasjon for bruk av plantevernmidler -kursmateriell
Mattilsynet- Kursmateriell til autorisasjonskurs for bruk av plantevernmidler
Bestilling av bok kan gjøres til:
Vi håper det er mulig å få tak i bøker før oppstart. Pris kan variere, så lurt å sjekke før bestilling. Lån gjerne bok fra noen som har, men husk innstikket som sier noe om reglene akkurat nå. Ellers ligger det meste av litteraturen på nettet.
Eksamen
Det er Statsforvalteren (Fylkesmannen) og kommunene som har ansvar for å kjøre eksamen. Eksamen vil bli avholdt i hjemkommunen til deltakerne til avtalt tidspunkt, etter nettkurset.
Obligatorisk/ ikke obligatorisk
I utgangspunktet så er dagen med gjennomgang av sprøyte og verneutstyr obligatorisk for nybegynnere og for de som skal fornye sin autorisasjon er all teori (hele boka) obligatorisk.
Vi har vært nødt til å dele opp gjennomgang av boka på 2 dager. Vi anbefaler nybegynnere å følge med på både teorien og de som fornyer anbefaler vi at de følger med på gjennomgang av sprøyte og verneutstyr. Teoridelen blir gjennomgått dag 1 og gjennomgang av sprøyte og verneutstyr mm blir gjennomgått på dag 2.
M.a.o:. Vi anbefaler derfor alle til å følge med på begge dagene.
Kursprogram kommer i god tid før første dag.
Pris:
Nybegynnere: Kr. 2795.- for medlemmer Kr. 3795.- for ikke-medlemmer
Oppdatering: Kr. 1795.- for medlemmer Kr. 2795.- for ikke-medlemmer
I tillegg kommer 205,- kr i eksamensgebyr. Innkreves av kommunen, hvor eksamen avholdes.
Autorisasjonskurs for gnagermidler
Meld inn interesse
Det er åpnet opp for at personer som eier og/eller leier en landbrukseiendom kan få autorisasjon for å bruke enkelte gnagermidler.
Forutsetningen for å få en slik autorisasjon er at man:
- har gått på tilleggskurs for gnagerbekjempelse og har bestått eksamen
- eier eller leier en landbrukseiendom
- har gyldig plantevernmiddelautorisasjon
Autorisasjonen skal benyttes til å bekjempe mus/rotter på egen eller leid landbrukseiendom, veksthus anses å inngå her. Gnagermidlene kan bare brukes i og rundt bygninger, ikke for å beskytte planter/avlinger i f.eks. åker. Hvilke preparater som vil være omfattet av ordningen vil fremgå av gnagermidlenes etiketter.
Kurs i gnagerbekjempelse Kursets varighet er 5 timer teori + 1 time eksamen.
Regelverk Bestemmelsene om gnagermiddelautorisasjon er tatt inn i plantevernforskriften.
Tilsyn og kontroll Kommunene (miljørettet helsevern) har allerede ansvaret for å føre tilsyn med bruk av gnagermidler i henhold til Forskrift om skadedyrbekjempelse. Dette vil fra nå av også gjelde tilsyn med bønder som autoriseres for å bruke gnagermidler. Mattilsynet vil føre tilsyn med at bønder innehar autorisasjon ved bruk av gnagermidler. I tillegg kan Mattilsynet i henhold til regelverk om næringsmidler, fôrvarer og dyrehelse/dyrevern føre tilsyn med at gnagermidlene ikke plasseres slik at de utgjør en fare for mat og dyr.
Kurset koster for våre medlemmer 2.300,-
For ikke medlemmer koster kurset 3.300,-