Råd til bonden om korona-smitte

12.03.2020 (Oppdatert: 20.04.2020)

Landbruksorganisasjonene har i dag i fellesskap utviklet råd til bonden. I korte trekk: Vask hendene, ha godt smittevern og lag beredskapsplan for gården.

Foto: NTB Scanpix

Bønder må gjøre det de kan for å unngå å bli smittet og spre smitte. Bondelaget m.f. ber alle om å følge råd fra myndighetene, sørge for god håndhygiene og være ekstra årvåken med generelle smittetiltak på gården. Vi forholder oss til myndighetenes råd og følger utviklingen nøye. Veterinærinstituttet anbefaler inntil videre at personer med påvist koronavirussmitte, av føre-var-hensyn, begrenser sin kontakt med matproduserende dyr.

- Vi tar forholdsregler i landbruket og gjør det vi kan for å unngå smittespredning. Det er viktig at bøndene holder seg friske slik at vi i størst mulig grad kan holde hjulene i gang, stelle dyra og produsere mat til befolkningen, sier Lars Petter Bartnes.

Ha beredskapsplan for gården

Det gjøres daglig godt smitteforebyggende arbeid på norske gårder, blant annet med egne smittesluser og regler for hvem som får gå inn til husdyra. Her kan vi si at norske bønder er godt trent, og nå rådes alle til å være enda mer påpasselige.

Landbruksorganisasjonene står samlet om å oppfordre alle bønder til å lage en beredskapsplan for gården. Tenk gjennom hva som vil skje hvis en eller flere av dere på gården blir satt i karantene, eller blir syke og ikke får stelt dyra. I landbruket har vi tradisjon for å stille opp for hverandre, så kontakt naboen og avtal hva dere kan gjøre for hverandre hvis noen blir syke.

Landbruksorganisasjonene er i dialog med Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å få oppdaterte råd og kunnskap rundt koronasmitte. Viruset utgjør ingen fare for dyrehelsen, og norske dyr utgjør ikke en smittekilde for mennesker. Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann, opplyser Mattilsynet. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.