Potet- og gulrotmarkdag i Valnesfjord 16. juli

23.07.2020 (Oppdatert: 23.07.2020) Anne Marit Isachsen

Tradisjonen tro hadde vi markdag på Nes og Stokland i år også. Her holder de største produsentene til – i «gulrotbygda» Valnesfjord. Tidligere har det vært mange produsenter av grønnsaker og potet her, men nå er det bare to igjen.

I gulrotåkeren på Nes diskuteres det meste som har med dyrking å gjøre: Jordarbeiding, tillaging av såbed, gjødsling, sortsvalg, dekke med fiberduk, plantevern osv. Foto: Anne Marit Isachsen

Geir Henriksen og Lill Bringslimark har drevet med gulrotproduksjon på Nes i mer enn 30 år og satser nå med 40 dekar av sortene Romance (hovedsort), Yukon og Narvik. De sorterer, vasker og pakker selv varene som selges til COOP.

Stokland gård ligger et par kilometer unna, der Børge og Harald Stokland driver 20 dekar potet og 13 dekar gulrot.  Også her er hovedgulrotsorten Romance. Spesialpoteten British Queen utgjør trekvart av potetlandet. Den har de fått renset hos NIBIO og oppformert på klonavlssenteret og kjøpt tilbake som miniknoller. I tillegg har de Mandel og Pimpernel. Alt selges direkte fra gården og via Rekoringen i Bodø. I tillegg noe salg av gulrot til Rema.

På markdagen skinner sola slik den har gjort i godt over en måned og tørken har satt sitt preg på åkrene. Siden setting og såing har det kommet under 20 mm nedbør, dvs på 10 ukers vekstsesong. Det er heller ikke mulig å få til vatning da det ikke er elv i nærheten og det kommunale vannet har en svært høg pris. I skrivende stund, dvs ei uke etter markdagen, har værguden gitt oss nye 25 mm nedbør og det rapporteres om rask respons på vekstene!

I tillegg til valnesfjæringene, møtte også Victor Hilling fra Arnøya i Gildeskål og Henning Holand fra Engeløya i Steigen opp for å diskutere og se hva de får til i Valnesfjord. Erfaringsutveksling og kunnskapsoverføring er svært viktig når kollegaer møtes på tross av lange reiseavstander.

 

 

Deter tydelig at Romance (øverst) har et forsprang på sorten Narvik. Foto: Anne Marit Isachsen

 

Harald Stokland (i hvit skjorte) har drevet med potet siden 1953 og i år fylte han 80 år. Her diskuterer han potetdyrking med Henning Holand i British Queen-åkeren sin. Foto: Anne Marit Isachsen

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.