Hekta på ugras

04.11.2020 (Oppdatert: 18.11.2020) Ingvild L. Høie

Høymole, krypsoleie, knebøyd revehale (knereverumpe), vassarve – uheldigvis har vi flere brysomme ugrasarter å hanskes med. Heldigvis får vi ekspertråd for å både forstå og bekjempe dem! 20.-23. oktober var Lars Olav Brandsæter, professor ved NMBU på turné i Troms og Finnmark; fra Midt-Troms til Øst-Finnmark.

Foto: Anne Kristiansen

Brandsæter serverte mye interessant og svært nyttig stoff på kort tid. Noen av møtene hadde 15-16 deltakere, og på alle møter var det gode diskusjoner. Korona satte en stopper for møte i Tana, men dette ble en god mulighet for også å streame møtet i Pasvik dagen etter. Dette gjorde at mange flere kunne delta, fra hele fylket. Møtene ble arrangert på Bardufoss i Målselv, Tisnes på Kvaløya i Tromsø, Svensby i Lyngen, Sørkjosen i Nordreisa og Pasvik i Sør-Varanger.

 

Ugrasmøte Sørkjosen 21.10.2020. Foto: Ellen Reiersen


Den hardføre høymola

Brandsæter har blant annet gjort et dypdykk i høymolas biologi og voksemåte, og hvilke tiltak vi kan gjøre for å, om ikke bli kvitt den 100 %, redusere den kraftig. Høymola har for eksempel skuddanlegg kun i de øverste 5 cm av rota, og får du vekk denne delen, vil ikke planta danne nye skudd og dermed etter hvert dø. Frøbanken i jorda er riktignok svært uforutsigbar. Plutselig spretter høymoleplantene opp, selv om du ikke har sett den på årevis. Brandsæter fortalte at høymolefrø faktisk kan være spiredyktige etter 50-80 år. Det sies at "One year seeding – seven years weeding", men mer enn syv år for høymola!Praktisk vinkling

Professoren er også en praktiker, med en fortid som melkebonde. Ugrasforskninga Brandsæter har gjort, er derfor tett knytta opp mot praktisk anvendelse på gården – utstyr, teknikk og arter. Han presenterte blant annet ei “kvikk-up”-harv, ei harv som brukes på areal med mye kveke og som kaster det øverste jordlaget og kvekeplantene opp i lufta, hvilket resulterer i at kveka blir liggende oppå jorda og kan samles opp. Også god pløying er svært viktig – helst med forplog. Et godt gjenlegg gir mindre ugras!

 

 

 

 

Deltok du ikke på møtene, eller du vil studere ugrasene litt mer, finner du her både del 1 og del 2 av foredraget til ugrasekspert Lars Olav Brandsæter.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.