Åtekalk produsert i Nord-Norge - nyhet på trappene for våren 2021

11.12.2020 (Oppdatert: 11.12.2020) Kristin Sørensen

Snøåting er svært aktuelt i snørike år, både på åker og eng. Våren 2020 er et godt eksempel på stort behov for åtekalking mange steder i Nord-Norge. Når snøen ligger lenge øker faren for overvintringsskader, både på grunn av utpining av graset og overvintringssopp.

Franzefoss Minerals AS tester ulike typer av farget åtekalk. Foto: Franzefoss Minerals AS

Eskild Bergli i Franzefoss Minerals AS jobber med å utvikle en mørkere åtekalk i Nord-Norge. I dolomittbruddet i Ballangen er det noen partier som er litt gråere enn den hvite dolomitten vi er kjent med. Ved å tilsette små mengder fargestoff i den grå dolomitten vil den bli mye mer effektiv som tinemiddel, forteller han. Dette er godt nytt! Åtekalk produsert i Ballangen vil gi betydelig lavere fraktkostnader enn når vi henter den fra Sør-Norge. Produktet vil bli levert i 600 kg sekk.

 

Pr i dag jobbes det med å få til en produksjon av mørk åtekalk i stor skala. Franzefoss Minerals AS arbeider også med å utvikle en rigg som kan settes på en skuterkjelke for spredning av åtekalken. Planen er å demonstrere den nye åtekalken og sprederen, hos Stig Are Rydningen i Bardu, til våren. Info om demo-dagen finner du på våre nettsider nordnorge.nlr.no når våren nærmer seg.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.