Studietur til Sparbu april 2019

10.05.2019 (Oppdatert: 10.05.2019)

Referat fra studietur 27.04.2019 – Morten Gustad, Sparbu, Trøndelag

Foto: Mirjana Sadojevic

Morten Gustad tok over gården og begynte med jordbærproduksjon i 1990. I tillegg til jordbær dyrker han også bringebær, både i tunnel og på friland, og brokkoli. I dag har Morten rundt 20 daa tunneler med jordbær, og har planlagt ytterligere 6 daa.

Han dyrker følgende sorter av jordbær: Sonata, Flair, Rumba, Maling Centenary og den remonterende sorten Favori.

Han begynte med planting rundt 10.mars og forventer å starte høsting rundt 1. juni.

Da vi var på besøk var han omtrent ferdig med planting av første runde med 100.000 planter.

 

Planting

Produksjonsklare planter som brukes til Table top produksjon kommer som regel i frossen tilstand.  De tines i kjølerom og kan stå på 0˚C – +1˚C i 1-2 uker. De plantene som ikke kommer som frosne planter må plantes med en gang. For Table top er det viktig at man bruker de største plantene man kan få tak i og det anbefales ventebedsplanter og tray-planter. Morten bruker 1-meters plastbakker for planting og avhengig av plantestørrelsen planter han mellom 7-12 planter per meter. For eksempel, Flair (A++) planter han 12planter/m og Favori (miniTray) planter han 7 planter/m. Som substrat bruker han torv med tilsatte næringsstoffer, han bruker både torv med perlite og en som er uten perlite men som har litt grovere struktur.

Bilde 1:  Mortens ansatte planter har Sonata, 10 planter per 1 m plastbakke, med veksttorv med tilsatte næringsstoffer som substrat

 

Etter planting forkultiveres plantene i små tunneler eller på bakken, med eller uten duk, for å sikre god vekststart. Umiddelbart etter planting er røttene ikke helt akklimatisert, de klarer ikke å ta opp nok vann og dryppvatning vil ikke være tilstrekkelig. Morten bruker å "dusje" planter flere ganger per dag da han har erfart at det er viktig at blad holdes fuktige de første 14 dager etter planting. "Dusjing" kan reduseres noe om man bruker fiberduk over plantene. Bilde 2 viser forskjell mellom plantene med og uten fiberduk. Plantene som hadde duk på er større og ser friskere ut.

Bilde 2: Sonata planter ute på bakken. Bilde til venstre viser plantene som ikke er dekket med duk, og bilde til høyre viser plantene som var dekket, de er større, har finere grønnfarge og ser generelt friskere ut.  

 

I noen av tunneler hadde Morten montert "dusj" i form av overrislingsanlegg (Bilde 3). I slike tunneler setter han plantene på Table top rett etter planting, uten forkultivering. "Dusj" i tunneler brukes også til nedkjøling på varme dager og som forebyggende tiltak mot meldugg.

Bilde 3: Viser overrislingsanlegg som brukes til å "dusje" planter rett etter planting, for nedkjøling og for forebygging mot meldugg.

 

Vatning

Dryppvatning hos Morten er automatisert. Han vatner plantene mellom 3-8 ganger per dag og bruker maks. 3 minutt på hver vatningsrunde. Dryppene har et vannforbruk på 1,2 L/time. I hver 1- meters plastbakke er det plassert 4 drypper.

Bilde 4: Vatningsanlegg

 

Et mål for avrenning er ca. 20-25%. Det skal ikke være avrenning på første og siste vatning og det skal generelt være lite avrenning fram til første blomstring. Ledetall skal holdes på 1,5. Ved vatning er det viktig å følge med på temperatur og lys. På varme dager med mye sol må plantene holdes fuktig, men det er viktig med en lett opptørking i løpet av natta for å sikre at planterøttene får nok luft.

Morten bruker ikke plantevernmidler i tunnel, og har ikke hatt behov for sprøyting så langt.

Når det gjelder gjødsling er det viktig at man velger riktig tidspunkt for overgang mellom vegetativ gjødsling og modningsgjødsling, ikke for tidlig og heller ikke for sent.  Et godt øyemål  er å gå over til modningsgjødsel når karten er omtrent en fingernegl størrelse.

Bestilling av humler er også viktig å gjøre i rett tid siden det kan ta opptil en uke før de blir levert. Morten sier at han bestiller humler når det har kommet omtrent 1 blomst per plante.

 

 

Tunnel

Temperaturen i tunnelen bør ikke komme mye over 25˚C, derfor er det veldig viktig å ha gode luftingsmuligheter på varme dager.  Morten hadde bygget nye tunneler slik at han kan åpne endedørene på flere (alle) tunneler samtidig og få mye bedre luftsirkulasjon på denne måten. I tillegg kan han løfte plasten i sidene (Bilde 5). Lufting av tunneler kan også gjøres mer effektiv hvis tunnelene plasseres på et litt skrånende areal. Etter hans erfaring varer plastdekket 5-7 år før det må byttes og det viktigste er at plasten festes stramt.

Bilde 5: Nye tunneler

 

Siden jordbærplantene er løftet i tunneler, er det viktig med støttesystem for å unngå stengelknekk som kan føre til stor tap av avling. Morten har derfor støttebånd på hver side av plastbakkene i tillegg til tråd over plastbakken som brukes for å separere blad fra bæra for lettere og raskere plukking under høsting (Bilde 6).

Bilde 6: Viser støttebånd for stengler og tråd for å skille av blad fra bæra.

 

Morten oppsummerer fordeler med Table top produksjon slik:

  • Det er ikke behov for sprøyting ved Table top produksjon – det er tørt og kontrollert klima
  • Man får mye avling på lite areal
  • 30-40% raskere plukking av bær under høsting
  • Table top gir mer jevnlig avling, sammenlignet med friland hvor avling kan variere mye fra år til år
  • Man trenger ikke flytte tunnel ved Table top produksjon

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.