Nytt plantevernmiddel i jordbær

12.04.2019 (Oppdatert: 12.04.2019) Ingrid Myrstad

Det systemiske middelet Movento er nettopp blitt innvilget minor use i jordbær fra Mattilsynet. Gjelder for jordbær på friland, i tunnel og i veksthus.

Foto: Ingrid Myrstad

Movento har tidligere fått godkjenning i flere grønnsakskulturer og i frukt.
Minor use tilsvarer det tidligere Off Label. Det betyr at det må lages tilleggsetikett, og den enkelte dyrker tar ansvar for eventuelle skader ved bruk av plantevernmiddelet.


Her nord har vi stort sett aldri angrep av bladlus i jordbær. Spinnmidd har vi først og fremst i tunnel, og den klarer vi stort sett å håndtere ved bruk av rovmidd.


Vi tror derfor det blir lite bruk for Movento her nord.

 

Movento
Movento virker mot sugende insekter som bladlus, kvitfly, spinnmidd, midd og trips. På grunn av sin systemiske virkemåte bekjemper Movento 100 SC også arter som er vanskelig for direkte sprøyting. Movento har relativt langsom virkning, men lang virkningstid. Behandlingstidspunkt: Et par uker før blomsterstart. Movento må ikke brukes på eller over blomstrende vegetasjon i den tiden av døgnet som pollinerende insekter flyr. Temperatur ved behandling bør være over 10 °C. Movento er relativ skånsomt mot noen nyttedyrorganismer, men direkte skadelig mot de mest brukte nyttedyrene N. cucumeris og P. persimilis. Tiden fra sprøyting til det er mulig med utsetting av nyttedyr er noe uklar, men det bør iallfall gå minst to uker. Dette sjekkes nærmere.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.