Jord og jordarbeid – Et viktig tema i Jordbruk

19.06.2019 (Oppdatert: 24.06.2019)

Gode kunnskaper om jordens struktur og sammensetning, og riktig planlegging av jordarbeid er nødvendig for å oppnå ønsket landbruksproduksjon. Dette var hovedtemaet på markdagen i Lofoten for to uker siden. Markdagen ble arrangert av NLR Nord Norge i samarbeid med Eik senteret.

Mange bønder og representanter fra NLR og Eik senteret deltok på markdagen. Foto: Barre

Definisjonen av jord er kanskje noe vi alle er kjent med – en blanding av organisk og ikke-organiske partikler som ligger under våre føtter på og utenfor gården vår. Men ikke mange forstår i detaljer om 

denne komplekse lille verden som gir oss vårt daglige brød. For å utnytte jord til sin maksimale kapasitet, trenger vi mer kunnskap om jord, og kjenne bedre faktorer som påvirker den.

Gode forståelse av jorden er nyttig

På markdagen forklarte Ragnhild Renna (NLR Nord-Norge) i detaljer hva som utgjør en jordklump og hvorfor det er viktig å ta vare på jorda våre. Hun gravde et hull som var 50 cm djup. Deretter testet hun jordpakking vertikalt ved hjelp av måler for jordpakking (penetrometer), og horisontalt ved hjelp av en kniv. I tillegg målte hun jordtemperatur på forskjellige områder av enga. Det var en lærerik dag!

Rett jordarbeid gir et godt resultat

Jordarbeid er en prosess der det øvre jordlaget blir omstrukturert ved hjelp av mekaniske (eller manuelle) verktøy for å gi avlinger best mulig vekstforhold. Slike forhold inkluderer riktig mengde vann, nok sirkulasjon av luft og ugressfri jord. Vi kan skape en gunstig veksttilstand gjennom god drenering og rett jordarbeid. Dårlig jordarbeid gir jordpakking som er en av de viktigste årsakene til lavere avlinger. Eik Senteret demonstrerte tre moderne maskiner som gjør arbeidet på gården på en enkelt og nøyaktig måte.

 

 

LIFT-ROLLER trommel med Multiseeder såmaskin

Tromling sikrer en bedre kontakt mellom frø og jord.                                                                             

Foto: Barre

 

Kunstgjødselspreder, Rauch MDS sentrifugalspreder med stor kapasitet og god hastighet.

Foto: Barre

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.