Gulrotflue

10.07.2019 (Oppdatert: 10.07.2019) Ingrid Myrstad

Det er nå registrert gulrotflue i Sør-Troms. Gulrotflua observeres på gule limfeller og disse sjekkes minimum en gang pr uke. Bruk lupe.

Fotograf: Ingrid Myrstad

Gulrotflua finnes i hele landet og er et alvorlig skadedyr i gulrot. Larvene lever inne i røttene og forpupper seg i jorda. Den voksne gulrotflua er 4-5 mm lang og har en smal, glinsende blåsvart kropp og gule bein. Hodet er brungult med svarte øyne.

 

Vekstskifte og flytting av gulrotåkeren fra år til år er de viktigste tiltakene mot angrep av gulrotflue. Ett år uten vertplanter (skjermplanter) vil tømme en åker for fluer. Vekstskifte kombinert med fiberduk og insektnett som legges på før de første fluene svermer om våren verner godt mot angrep.

 

Kjemiske skadedyrmidler kan brukes etter påvisning av svermetid med gule limfeller. Godkjente midler i dag er rettet inn mot voksne gulrotfluer. Dette innebærer at første behandling med kjemiske midler bør skje umiddelbart etter første observasjon av gulrotflue (forutsatt at gulrota har utviklet varige blad). På denne måten kan eggleggingen begrenses.

 

Behov for videre behandlinger utover sesongen kan vurderes ut fra ukentlig opptelling og en standard skadeterskel på 4-5 fluer/felle/uke. Tiltakene bør være basert på observasjoner i egen åker. Godkjente midler mot gulrotflue er Karate 5 CS og Decis Mega EW 50.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.