Løfter traktorkunnskapen

25.01.2019 (Oppdatert: 22.03.2019)

Bruken av traktorer langs veg er økende. Det samme er behovet for kunnskap, for å kunne kjøre trygt og lovlig. Det har Norsk Landbruksrådgiving tatt tak i.

Solfrid Ramberg, HMS-rådgiver i NLR Nord-Norge, og Jogeir M. Agjeld, ansvarlig for maskinteknikk i Norsk Landbruksrådgiving, delte generøst av sine kunnskaper om sikker traktorkjøring. Foto: NLR Nord Norge

Norsk Landbruksrådgiving (NLR) arrangerte for få dager siden kurs om trafikkregler, traktorer og sikkerhet i Tromsø og Bardufoss.

- De frammøtte fikk lære om førerkortregler, vektregler, bruk av frontredskap, lastsikring og mye mer, forteller HMS-rådgiver i NLR Nord-Norge, Solfrid Ramberg. Til å holde kurset hadde hun hentet inn Jogeir M. Agjeld. Han er ansvarlig for maskinteknikk og presisjonslandbruk på nasjonalt nivå i Norsk Landbruksrådgiving, og anses til å være en av landets fremste eksperter på temaet.

- Å kjøre traktor langs veg krever spesiell kunnskap. Mye lar seg løse bare ved å bli mer bevisst på risikofaktorene. Dessuten er vi underlagt er tregelverk som både traktorførere og myndigheter av og til sliter litt med å orientere seg i. Vi i NLR har satt dette i system, for å forenkle bondens hverdag, sier Agjeld. Tilhørerne fikk også med seg et lynkurs i presisjonslandbruk. NLR tilbyr nemlig rådgiving innenfor nær sagt alle fag, så her var det HMS, teknikk og agronomi i skjønn forening.

Tilbakemeldingene på de to kursene var meget gode.

- Heretter skal jeg senke frontlasteren så lavt som mulig, og alltid bruke setebelte langs veg, konstaterte en av kursdeltakerne.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.