Det skjer noe i bærmiljøet i nord!

20.03.2018 (Oppdatert: 19.06.2018)

Flere og flere etterspør informasjonsmøter og kurs om bærdyrking i alle de tre nordligste fylkene. De aller fleste er interessert i å lære/få informasjon om dyrking av jordbær i Tabletop- system ved bruk av produksjonsklare planter. Andre er interessert i bringebær, solbær og rips. Det diskuteres både økologisk og integrert dyrking. Noen er kommet så langt at de tenker investering i plasttunnel.

Jordbær i table top. Foto: Steve Saltermark.

Økende interesse for bærdyrking

Etter flere år med aktiviteter innen bær så ser det nå ut til at noe har "løsnet". Årsakene til dette kan være mange, men vi velger å tro at årlig innhenting av spisskompetanse innen bær samt ulike forsøk, prosjekter og fagdager har vært med til å øke interessen for bærdyrking her nord. Økt etterspørsel etter bær kan også være en av årsakene.

Alle nevnte aktiviteter har ikke vært mulig å få til uten støtte fra Fylkesmann, Fylkeskommune og NLR. Vi er derfor svært takknemlig for all støtte over flere år. De siste årene har hele landsdelen nytt god av prosjektet "Jordbærløftet" som er støttet av Grofondet og prosjektet "Hagebær i arktis" som fikk støtte av Arktiske midler. I tillegg har vi fått faglig og økonomisk støtte fra NIBIO. Til sist, men ikke minst, så har vi dyktige og innovative dyrkere som har åpnet gården for fagdager og forsøk og som har opparbeidet seg mye kunnskap. Disse produsentene kan nå fungere som fagpersoner både på kurs og informasjonsmøter.


Aktiviteter

I år har vi planer om å arrangere informasjonsmøter og kurs i hele landsdelen. I tillegg vil det bli fagdager/markdager. Vi har kun fastsatt dato for et par arrangement og vi anbefaler alle interesserte til å krysse av datoene 15. og 16. august.

  • Den 15. august blir det fagdag hos familien Vik i Kvæfjord. Fokus for denne dagen vil være produksjonsklare jordbærplanter i tabletop-system, men bringebær, solbær, rips og stikkelsbær er også å finne på gården.
  • Den 16. august blir det fagdag i Tovik hos familien Andreassen/Johansen. Tema for denne dagen vil være økologisk dyrking av bringebær i plasttunnel.

 

Kontaktinfo

Steve Saltermark
E-post: st-salt@online.no
Mob.: 47615230

 

Ingrid Myrstad
E-post: ingrid.myrstad@nlr.no
Mob.: 90206667Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.