Vekstsesongen 2017 så langt

10.07.2017 (Oppdatert: 10.07.2017)

Vi skriver 10. juli og vi er kommer langt ut i vekstsesongen. 1. slått er ferdig hos mange, og enga er gjødslet med tanke på 2. slåtten. I andre områder er man fortsatt ikke begynt med slåtten.

Høsting av forsøksfelt i Kvæfjord. Foto: Ingvild Lauvland Høie.

Temperatur og nedbør er to faktorer som betyr mye for veksten. Mai måned var en kjølig måned i hele fylket. Temperaturen var 1-2 grader under normalen og vekstsesongen kom seint i gang. Sør i fylket var det en tørr måned med nedbør som var 40 til 70 % av normalen. Nord i fylket var det derimot normalnedbør og over 170 % av normalen. Det tørre været i sørdelen av fylket sikret gode forhold for våronnarbeid

Juni viser at vi bor i et stort fylke som kan gi ulike klimatiske utfordringer avhengig av hvor i fylket man bor. Temperaturen ligger 1-2- grader over normalen. Unntakene er områder i høyere liggende strøk som har temperatur litt under normalen. Nå det kommer til nedbør har det vært en krevende slått med vekslende vær. Helgeland har fått ca 150 % av normalnedbøren. I resten av fylket har man hatt nedbør som er 20 til 80 % av normalen. Øyer på Helgelandskysten har også hatt nedbør under normalen.

Så langt i juli ligger temperaturen ca 0,5 grader under normalen. Nedbøren forsetter å komme slik at slåtten trekker ut for de som ikke er ferdig. Vi får håpe været snart snur slik at vi får litt godt sommervær også.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.