Vassarve kan ødelegge gjenlegget og enga di

07.12.2018 (Oppdatert: 07.12.2018)

Vassarve (Stellaria media) er ett av de mest kjente og vanlige ugras i alle kulturer. Derfor kjenner nok de fleste igjen den lille grønne planten med de to frøbladene som titter først opp av jorda. Vassarven vokser fort og stjeler både vann, næring og lys fra kulturplantene. Det er derfor viktig å sette i verk tiltak før vassarven danner ei tett matte som tar helt knekken på det vi egentlig har sådd.

Ingrid Myrstad

Vassarve er en vinterettårig plante med tynn, fingreina hovedrot. Stengelen blir 20-60 cm lang og blomstene er små og hvite. Frøene modner raskt og vassarve kan rekke å danne flere generasjoner med planter i løpet av en sommer. Antall frø pr plante er i gjennomsnitt 15 000, så her er det også om å gjøre å forhindre frøspredning. Vassarven er konkurransesvak og forsvinner vanligvis når andre plantearter har etablert seg godt. Den vil derfor sjelden være noe problem i etablert grasmark. Vassarve inneholder mye vann, og mye vassarve i fôret kan dermed gi problemer med ensileringsprosessen. I tillegg vraker både sau og geit planten.

 

Les hele artikkelen herFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.