Timotei i Nord-Norge – fremdeles et godt artsvalg

25.03.2020 (Oppdatert: 25.03.2020)

Nye forsøksresultater viser at timotei fortsatt er på topplisten når det gjelder artsvalg til grasmark i Nord-Norge.

Timotei har vært dyrket i Nord Norge i ca. 200 år. Foto: Gustav Karlsen

Timotei er en velkjent grasart som er dyrket i Norden og i andre deler av verden med lignende klimatiske forhold (dvs. i tempererte klimasoner). Arten ble først dyrket i Norge på slutten av 1700-tallet. Først i den sørlige delen av landet og mange år senere i de nordlige fylkene.

Timotei har noen egenskaper som gjør at den er foretrukket framfor andre arter som f.eks. flerårig raigras og hundegras. Den har bedre overvintringsevne og god smak.  I tillegg gir arten gode avlinger med tanke på både kvalitet og kvantitet under normale forhold.

Et endret klima vil generelt sett påvirke grovfôrproduksjon i nordlige regioner, på en eller annen måte. Effekter av – og tilpasningsstrategier til klimaendringer i forhold til grovfôrproduksjon, kan leses her.               

For å planlegge for usikkerheten og overraskelsene som følger med slike endringer, er det nå riktig tidspunkt for å undersøke hvilke grasarter og - sorter som (ikke) kan bli dyrket i fremtiden.

En fersk film laget av NIBIO (2019) svarer på dette og andre relaterte spørsmål.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.