Studietur til økologiske gårder i Skåne i Sverige

07.12.2018 (Oppdatert: 07.12.2018) Ragnhild Renna

Lundmark er en innholdsrik gård med både husdyr og planteproduksjon. Eiendommen ble kjøpt for fem år siden og de har etter overtakelsen bygget den opp igjen med økologisk drift. Gården blir drevet av to generasjoner i samarbeid. De etablerte raskt et gårdsbryggeri, som nå hadde vokst ut av lokalene og var flytta fra gården. I tillegg hadde de bygd et serveringslokale i den gamle driftsbygningen og dette leier de nå ut.

Foto: Ragnhild Renna

På østsiden av Skåne besøkte vi gårdene Fagraslätt og Sixtorp. Det var to nabogårder eid av to brødre. Den ene broren overtok hjemgården. Vår vert for dagen hadde så kjøpt nabogården og bor der med kone og fire barn. Brødrene samarbeider om jord, redskaper og arbeidskraft. De hadde kun planteproduksjon, men drev svært allsidig og med utstrakt vekstskifte. Vekstskifte og intensivt bruk av falskt såbed var grunnleggende strategier i drifta.

Gårdene leverte produktene til restauranter og omsetningsledd eller butikker som kunne ta større kvanta av økologiske varer. De beregna seg en god nok pris og har god avsetning. De satser nå stort på belgvekster som mat fordi dette var etterspurt av kunder. En ny produksjon var nå veksten quinoa. De opplevde at vegetarisk mat var svært etterspurt og at den da måtte være økologisk og helst svenskprodusert.

 

Les hele artikkelen herFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.