Skog- og vedsesongen er i gang!

15.02.2019 (Oppdatert: 15.02.2019)

Skog- og vedsesongen er i gang, og du kan se fram til stadig lysere arbeidsdager i friskt og kaldt vintervær. Skogsdrift er fremdeles noe av det mest farlige du kan gi deg ut på, men du har mye å vinne med riktig verneutstyr og god nok opplæring.

Denne karen har ikke satt sin egen sikkerhet i høysetet. Foto: Norsk Landbruksrådgiving

Det er stor risiko for å skade seg ved arbeid i skogen, enten det er belastningsskader eller mer akutte og alvorlige skader. Riktig verneutstyr og god opplæring i bruk av motorsag – i kombinasjon med sunn fornuft - vil redusere risikoen kraftig, selv om den ikke fjernes helt. Arbeidsteknikk er også av betydning for skadefrekvensen. Er teknikken rett, skal det mer til før du skader deg, samtidig som du er mindre utsatt for feilbelastning.

 

Dokumentert opplæring

I Sverige er det innført krav om førerkort for motorsag, men dette kravet er ikke stilt i Norge. Det betyr ikke at du ikke trenger opplæring før du svinger deg rundt med motorsaga. Norsk lovverk stiller krav om dokumentert opplæring, noe som betyr at en kompetent person skal ha forklart og vist deg hvordan du bruker utstyret, om farer, vedlikehold og arbeidsteknikk. Dette skal dere dokumentere ved å signere på at opplæringen er både gitt og mottatt. Skjema for dokumentert opplæring skal være tilgjengelig i ditt HMS-system. Du kan få det hos din HMS-rådgiver, eller du kan laste det ned på www.matmerk.no.

 

Verneutstyr

I dag skal alt verneutstyr være godkjent og CE-merket, sjekk om dette merket finnes i ditt verneutstyr.

Hjelm: Merk deg datoen da du tok hjelmen ut av emballasjen – hjelmen skal kasseres 5 år etter dette. Plasten i hjelmen blir nemlig ødelagt av lys, og styrken vil derfor avta gradvis med alderen. Hjelmen skal også kastes hvis den blir utsatt for påkjenning som gir fare for sprekk, og den kan også bli ødelagt av løsemiddel fra limet på klistremerker.

Visir: Når det gjelder utskifting av visiret, så er det din egen alder som teller – ikke alderen på visiret. Synet ditt svekkes med alderen, og en 60-åring trenger tre til ti ganger så mye lys som en 20-åring.

Bukse: Bruk alltid vernebukse ved arbeid med motorsag! Her er vedlikehold og vask kjempeviktig, ettersom skitt binder sammen lagene med verneinnlegg og forringer effekten. Hvis det blir hull i ytterstoffet kan du bøte dette med f.eks tanntråd. Hvis verneinnlegget får en rift, skal du kaste buksa og skaffe deg ny.

Vernesko/ -støvler: Bruk fottøy med ståltå og verneinnlegg oppover ankelen. Unngå å bruke fottøy for skogsbruk i fjøset, det aggressive fjøsmiljøet ødelegger gummien.

Hørselvern: Bruk alltid hørselvern ved støy over 85 dB. Det finnes mange varianter på markedet, så prøv deg fram og finn det som passer deg best.

Jakke: Det er ikke krav om hva du har på deg på overkroppen i skogen, men vi anbefaler klær i signalfarge og helst oransje. Da er du godt synlig for arbeidskollegaer, og hvis du skulle bli liggende skadd.  

Hansker: Hansker er heller ikke påbudt ved bruk av motorsag, men det kan være lurt likevel. Her finnes det også ulike varianter, og det er viktig å finne den hansken som har best passform og gir best komfort.

Enkeltmannspakke: Husk for all del å ha med deg enkeltmannspakke, og ikke nøy deg med kun én. For å stoppe kraftige blødninger, må det ofte fire-fem slike til.

Nå skal vi ikke glemme at du helst skal holde deg tørr og varm også, så kle deg fra innerst til ytterst etter vær og føre. Og ta deg selv i vare.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.