
Med grøfting mener vi utgravde hull i jordmasser der utrasing kan gå fra en vegg til en annen. Det skjer årlig dødsulykker i forbindelse med grøftegraving og målsetningen er å få redusert disse til et minimum.
Grøftegraving er risikofylt arbeid. Man skal skaffe seg god kunnskap om grunnforholdene og planlegge arbeidet slik at ingen blir skadet. Arbeid i dype grøfter og sjakter er regnet som særlig farlig arbeid, vi må derfor vurdere risiko og gjøre det som må til for at arbeidet kan foregå trygt og sikkert.
Når vi graver opp massene legges de 1 meter fra grøftekant, om dette ikke er mulig kjøres de til en midlertidig lagringsplass. Du må ha rømningsvei i form av en stige når grøften er over 1 meter dyp.
Er grøften grunnere enn 2 meter kan den graves forholdsvis rett, men bør ha en forsvarlig helling.
Om vi skal grave ei grøft som er 2 meter eller dypere skal det lages en grøfteplan. Kravet til grøfteplan gjelder uavhengig av kravet om SHA- plan (sikkerhet-, helse- og arbeidsmiljøplan). Her må vi bruke avstivning i form av grøftekasser, spunt eller kledning, stendere og avstivere eller om mulig ha ei helling på 45 grader.
Lag en grøfteplan
Før du går i gang, må du
Grøfteplanen skal
Ta kontakt med din jord- og planterådgiver i NLR Nord Norge for oppsett av grøfteplan.
I grøft som skal være dypere enn 3 meter skal avstivningen være dimensjonert av faglig kvalifisert person. Beregningen skal dokumenteres på forespørsel.
Det viktigste kravet til avstiving er at den må være solid nok til å ta opp jordtrykket og hindre at grøftesidene blir presset inn.
Selv om forskriftene bare stiller krav til avstiving av vertikale grøftevegger hvis de er dypere enn to meter, kan avstiving være nødvendig også ved grunnere grøfter.
Under rivning og avstiving skal ingen oppholde seg i grøften uten at det er strengt nødvendig.
Et lite sammendrag:
Kilde: Arbeidstilsynet og veiledning for grøftearbeid
NLR Nord Norge
Meieriveien 5, 9510 Alta
Telefon: 976 93 064
E-post: nordnorge@nlr.no
Org.nummer: 894085452