Sauesanking

27.08.2020 (Oppdatert: 27.08.2020) Ida Jeanette Pedersen

Høstens vakreste eventyr er rett rundt hjørnet, og selv om det er fylt med mye idyll og fantastiske naturopplevelser, er det også noen faremomenter å ta hensyn til.

Foto: Tor Erling Nilssen

Sommerens arbeid er på hell og det har for mange gått i ett siden våren startet. Bøndene er, som de fleste vet, ikke av den gruppen som er mest privilegerte med tanke på sommerferie. Arbeid under stress, over lengre perioder, kan føre til en del uheldige hendelser. Sauesankingen krever derfor en del forberedelser.

Det er viktig å holde seg i god fysisk form gjennom året for alle bønder. Særlig med tanke på mange lange og krevende fjellturer, som må til for å få hjem sauene. Sauesanking kan ikke sammenlignes med en fjelltur på allerede eksisterende stier. På sauesanking må man ut av stien og ut i terrenget der andre ellers ikke går. Ofte må man gå i bratte områder, med mye kratt, mye skog og ulendt underlag. Bruker du gjeterhund i arbeidet må også hundene være i god form fram mot sauesankingen.

Både for dyr og mennesker er det viktig med et sunt og godt kosthold. Ta med rikelig med mat og drikke på sankingen. Valg av riktige klær og skotøy er også en viktig faktor å tenke på. Det er lange distanser, og arbeidet slutter ikke nødvendigvis ved turens stoppested. Sauene skal sorteres og plasseres. For å unngå slitasjeskader er valg av riktig skotøy spesielt viktig. Det er viktig med såler med godt grep for å unngå å skli og skade seg. Bruk gjerne klær som har litt farger, slik at man lett vises. Er sankingen sein, kan det være lurt å pakke med seg en hodelykt.

 

Liten huskeliste:

  • Rikelig med mat og drikke
  • Proteinbar, nøtteblandinger
  • Riktig skotøy
  • Klesskifte
  • Nok søvn og hvile
  • Sjekk værmeldinger, sjekk også fare for jordskred
  • Samband (om flere går sammen)
  • Førstehjelpsutstyr (gnagsårplaster)
  • Hodelykt/lommelykt

 

La uerfarne sankere gå sammen med en erfaren sanker, slik unngår man at noen plutselig står fast på en fjellhylle, eller rett og slett har gått seg bort/fast. Ikke ta unødvendige sjanser hvor det er risiko for fare, vurder hele tiden hva som kan gå galt.

Sauesanking er noe av det fineste man kan oppleve på høsten. Lykke til med sankingen. Håper alle får ned masse store flotte lam og at været blir stabilt bra gjennom hele sankingen.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.