Rødbeter – en spennende, næringsrik vekst

20.12.2020 (Oppdatert: 20.01.2021) Anne Marit Isachsen

Rødbeter er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Europa i flere tusen år. Det finnes sorter som er sylindriske eller runde, og fargen varierer fra dyp rødlilla, gul og til «polkafarget» rosa og hvit. Rødbeten er næringsrik og har et vidt bruksområde. Den smaker fortreffelig rå, kokt og ovnsbakt. Og bladverket er supert å bruke i salat!

Rødbeter er en smakfull vekst som vi absolutt bør spise mer av, og vi kan dyrke den her i nord! Foto: Anne Marit Isachsen

Rødbeter har et høgt innhold av kostfiber og er gunstig for fordøyelsen. Den inneholder mye nitrat, noe som trengs i utholdenhetsidretter. Derfor er rødbetjuice blitt en populær drikk blant toppidrettsutøvere. Den er rik på kalium som bidrar til å opprettholde et normalt blodtrykk. Innholdet av folat (en type B-vitamin) er svært høgt og det hjelper mot tretthet og utmattelse. I tillegg er beten rik på jern og kalsium. Med andre ord: Dette er en smart vekst å spise!  

 

Enkel sortstest tre steder i Nordland

Spørsmålet vi ønsket svar på ved å teste seks ulike sorter rødbet her i nord, var å finne om det var store sortsforskjeller. Med hensyn til smak, tidlighet, sykdom og andre dyrkingsmessige utfordringer. Vi fikk prosjektstøtte fra NLR økomidler til å gjennomføre forsøkene. Det ble anlagt felt i Lofoten, Sør-Troms og Salten. Frøene ble enten direktesådd (8-10 cm såavstand) eller forkultivert og plantet ut. De ble dyrket både med og uten fiberduk.

 

Stokkløping og temperaturkrav

2020-sesongen var varm og tørr, og derfor klarte rødbetene seg godt uten dekke i år. De er svært vare for lave temperaturer helt fra spiring og går lett i stokk om jord- og lufttemperatur er for lav. Resultatet blir da at rota blir liten og hard, og planten satser på å blomstre og sette frø i stedet for å produsere saftige røtter. Å bruke fiberduk fra såing/planting og ei stund utover i vekstsesongen, er normalt en god forsikring for å få fram ei salgbar kvalitetsavling.

 

Forsøk i Salten

I «Fellesåkeren» i regi av familien Skaret på Meløya, hadde vi et direktesådd felt som ble sådd på drill den 23. mai. Det var brukt 8 tonn storfegylle spredd i april. Jordarten er mellomsand med lavt moldinnhold, noe som krever hyppig vanning. Frøene spirte raskt da temperaturen var høg og åkeren ble også vannet jevnt og trutt. Midt i juni hadde vi angrep av jordloppe da det var over 20 varmegrader i flere dager, og ideelle forhold for insektene. Men skaden ble ikke så stor at det hadde noen betydning for avlinga. For rødbetene visste å benytte plassen på drillen: Vi fikk røtter som veide over ett kilo! Og toppavling på over 7 tonn pr dekar!

 

Noen av resultatene fra feltet på Meløya

Sort

Kg pr dekar

Smaksopplevelse

Boro (rød)

7020

God, passe tyggemotstand, passe søt

Subeto (rød)

5988

God, saftig og «crunchy»

Wodan (rød)

7323

Nøytral med noe ettersmak

Bettolo (rød)

3753

God med litt tyggemotstand, men litt ettersmak av jord

Golden Eye (gul)

4418

Nøytral, passe sprø, ikke søt

Chioggia Guardsmark (hvit og rosa)

4262

God tyggemotstand, litt saftig. Passe søt, men litt ettersmak

 

Her er alle de seks sortene som var med i feltet fotografert etter gjennomskjæring. Flotte farger på alle sammen! Foto: Anne Marit Isachsen

 

Utfordringer og lagring

Flatskurv kan være utfordrende i dyrkinga, og kan bli riktig ille. Skallet blir stygt og røttene tørker fort inn. Med andre ord er det viktig å finne et skifte som ikke gir skurv (reagerer på samme måte som potet og gulrot). Foruten jordloppe nevnt over, kan engtege også forstyrre vekstpunktene. For begge disse insektene vil dekke med fiberduk eller insektsnett motvirke angrep.

Uansett er det svært viktig med vekstskifte. Da er det også lettere å unngå at phomaråte og storknolla råtesopp angriper på lager.

Lagring: 2-4 grader i høg luftfuktighet (95-98 %). Rødbeter må handteres forsiktig slik at du unngår støt (ala potethandtering).

 

Rødbeter er blitt en «moderne» vekst, spesielt blant yngre forbrukere. Vi bør alle spise mer av denne sunne veksten, men ikke minst: Vi må produsere mer i nord!Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.