Denne artikkelen ble først publisert i Økologisk landbruk nr. 2/2022.

Brunt stengelfly Hydraecia micacea er observert nord til Troms. Det er i småhagene den gjør størst skade og det merkes mest. Enkelte år finner vi potetstengler med tydelig angrep av stengelfly med resultat at potetriset henger og ser utrivelige ut – og ofte svinner helt og tørker inn. Resultatet kan føre til redusert potetavling pga. lite grønt ris.

Sommerfuglen Stengelfly ser litt lodden ut med rødbrune forvinger og bakvinger i gulgrå farge. Vingespennet er opptil 35 mm. Vi har også tidligere år observert større angrep i potet og ikke minst i jordbæråkre. Det er LARVE-stadiet som er problemet!

Ulekker lillefingerlang larve

Den huler ut stengler i potet slik at disse visner. Men aller størst skade gjør den dersom jordbærplanter blir vertskapet for larven: Den kan regelrett spise opp hele krona, og da blir det verken stengler eller bær. Men aller verst er det når larven inntar høsteklare jordbær og disse plukkes med larvene i. De kan nemlig bli opp i 4 cm lange i lillefinger-tykkelse, har kjøttfarget kropp med rødbrun ryggstripe og rødt hode. Samt noen vorter/utvekster med svarte hår. Bon appetitt!

Levevis

Brunt stengelfly legger egg om høsten på de nederste bladene på flere ulike ugrasplanter. Om våren klekkes disse og larven borer seg inn i vertplantens stengler, her nord ser vi normalt resultatet i begynnelsen av juli. Da har de allerede forlatt plantene og gnager litt på rothalser/jordbær før de forpupper seg i jorda i 3-8 cm dybde. Der ligger de i 4-5 uker før klekkingen av voksne brune stengelfly foregår i juli-august.

Favorittvekster på menyen

Stengelfly har også høymola på menyen, noe vi nok synes er svært greit. Den velger seg også rabarbra og flere sommerblomster som tagetes som er gode for stengelflylarvene. Kål, bete og mais er også blant favorittvekstene.

Bekjemping

Det aller viktigste er å prøve å fjerne stenglene straks du oppdager angrepet – så tidlig at du får med larven fortsatt i stengelen - og putter denne rett i en søppelsekk. Straks du er ute av åkeren pakker du sekkene godt sammen og lever disse til forbrenning via restavfallet eller rett til søppelmottak.

Grådig, gnagende og glupsk. Foto: Anne Marit Isachsen
Grådig, gnagende og glupsk. Den lille stengelflylarven spiser seg inn i potetstenglene ved jordbasis, eter grådig til den er opp i lillefingerstørrelse, før den gnager seg ut gjennom et stort hull og forpupper seg før den blir til en sommerfugl. Dette skjer normalt fra St.Hans og utover juli hvis vi begynner å legge merke til de slappe stenglene. Det vises selvsagt best i en litt åpen åker og når plantene i tillegg utsettes for tørkestress. Men større angrep ser du godt på avstand! Foto: Anne Marit Isachsen
Foto: Anne Marit Isachsen
Foto: Anne Marit Isachsen
Foto: Anne Marit Isachsen
Foto: Anne Marit Isachsen
Foto: Anne Marit Isachsen
Foto: Anne Marit Isachsen