På denne sida har vi samlet resultatene fra offisiell verdiprøving i høsthvete fra 2021. Du finner også en tabell med dyrkingsegenskaper for de aktuelle sortene, sortenes markedsandeler i 2021 og en link til Graminor sin omtale av sortene.
I denne forsøksserien har en prøvd ut ulike aktuelle sorter av både høsthvete, rug og rughvete på samme lokalitet. Forsøksserien har vært gjennomført i mange år som en del av veiledningsprøvingen i NIBIO som er finansiert av kunnskapsutviklingsmidler fra LMD. I denne artikkelen sammenstilles og trekkes det fram noen hovedresultater fra forsøksårene 2014-2021.
Vanningsbehovet varierer fra år til år. Vannbehovet varierer gjennom se sesongen mellom kulturer og jordtyper. Kunnskap er viktig for å kunne prioritere vannet riktig og å oppnå lønnsomhet. Denne artikkelen oppsummerer de viktigste punktene fra NIBIO Rapport 7 (160). skrevet av Hugh Riley.
Dei vanlegaste skadegjerarane i kornåkrane her på sørvestlandet er soppsjukdommen mjøldogg, ei knippe bladflekksjukdommar og insektet bladlus. Ved å kjenna til korleis skadegjerarane overlever og spreier seg kan ein enklare setja inn rett tiltak til rett tid. Her kjem ein kort gjennomgang.
De økologiske sortsforsøkene ble i 2021 anlagt på Århus av NLR Østafjells. På grunn av mye ugras som tok overhånd i feltet utover sommeren ble feltet dessverre ikke høstet, og tallene som blir presentert nedenfor er et sammendrag av de økologiske feltene på Østlandet fra 2017 – 2020.
Høstkornfeltet med Arter og sorter besto i 2020/21 av fem sorter av hhv Høsthvete, Høstrug og Rughvete. Feltet ble sådd 22. sep-tember, og fikk en grei etablering før vinteren. Overvintringa var også god, særlig av rug og rughvete. Noe dårligere overvintring var det på høsthveten.
Verdiprøvingsfeltet i havre som ble anlagt østafjells i 2021 utgikk dessverre på grunn av gul dvergsjuke og frittflue. Resultatene under viser 6 felt på østlandet i 2021. Sortene som gjør det best er Gunhild og Belinda med 620 og 607 kg pr dekar.