Kjør rundballene bort fra slåttemarka

21.11.2019 (Oppdatert: 21.11.2019) Ida Jeanette Pedersen

Det vi må huske på er å få dem av marken og til lagringsstedet så fort som mulig etter pressing. Vi observerer at det ligger mye rundballer på markene. Det er uheldig for jorda og veksten i ettertid at rundballene kan bli liggende i flere uker.

foto: NLR Agder

Rundballer er en fleksibel lagringsmåte for fôret, spesielt med at:

  • de er flyttbare
  • kan lagres der det passer best i forhold til plass og fôringsted.
  • du bestemmer selv hvordan du stabler dem, kanskje med tanke på hvordan man fôrer dem (enten i en kutter, fôrvogner eller annet)

Under disse tunge ballene blir det et press og komprimerer jorda, vekstene som står der dør og jorda blir svart. Da er det lett for andre vekster og gjerne ugras å spire i de bare flekkene. Du bør altså samle sammen ballene umiddelbart.  Klarer du ikke å flytte ballene mellom ett og tre døgn etter pressing, må du la ballene ligge «til ballen har satt seg». Det betyr i praksis at ballen vil synke, forandre litt form og da er det sannsynlig at du klemmer inn luft når du starter å flytte på dem. Aller helst på dem som har 30 %Ts og våtere. Mens de med 35% og oppover vil kanskje holde lengre på formen.
Det kommer jo også litt an på hvilken presse du har og hvor mye du presser i hver ball.  Rekker du ikke å flytte dem på plass umiddelbart, er det lurt å vente i 4 uker. For da er du sikker på at gjæringsprosessen er over og du unngår å få feil med gjæringen og muligheten for dårlig fôr.

Har du kombipresse kan du prøve å slippe av ballene i nærheten av der hvor du skal lagre dem på den marken. Fordi da slipper du unødvendig kjøring på marken.

Når du først lagrer rundballene er det mest gunstig at de lagres med flatsiden mot bakken fordi der er plasten tykkest. Og aller helst på stabilt hardt og tørt område. Unngå lagring langs kanaler med tanke på avrenning.

Et lite tips om du er av dem som får lagret de fleste ballene på samme plass: finn din måte å merke ballene slik at du vet hvilke skifter hver rundballe kommer fra. Det er godt å ha oversikt over hvilke fôr du har, både med tanke på uttak av fôrprøver og for selve fôringen.

Legg en plan før du starter slåtten for hvor du skal lagre ballene, da blir det enklere å fôre riktig gjennom vinteren.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.