For mange er det store mengder med husdyrgjødsel som skal kjøres ut hvert eneste år. Et vanlig bruk i dag har ofte 2000m3 med husdyrgjødsel eller mer. Tidligere har økt mengde husdyrgjødsel latt seg effektivisere ved å skaffe større vogner som kan spre mer på hvert lass. Ytterligere effektivisering vil kreve såpass store vogner at skadene med å kjøre slike tunge vogner på jorda vil bli betydelige.

På Sør-Helgeland har dette medført at det de siste årene er investert i mange anlegg for slangespredning. I tillegg er forflytning av husdyrgjødsel mellom lager blitt effektivisert ved å ta i bruk store semitrailere.

Stor interesse for en gammel metode.

Spredning av husdyrgjødsel med slangespreder er ingen ny teknologi. Flere har benyttet seg av denne metoden i mange år. Men metoden har ikke vært spesielt utbredt.

Endringene på Sør-Helgeland kom når en entreprenør kjøpte utstyr og tilbydde sine tjenester til gårdbrukerne i området. Interesse for tjenesten ble stor. De som benyttet seg av tilbudet opplevde dette som positivt og etterspørselen økte.

Etter hvert har flere gårdbrukere gått sammen og investert i eget slangespredningsanlegg og store arealer spres nå med slangespredning. I 2019 var det over 8000 dekar med jord som ble spredd med slangespredning i Sømna kommune.

Nå er det totalt tre anlegg som går i entreprenørvirksomhet på Sør-Helgeland.

Ordningen med tilskudd ved bruk av slangespreder og nedfeller har også bidratt til at interessen er blitt såpass stor.

Slangespreder med nedlegger Knut Alsaker
Slangespreder med nedlegger

Økonomisk stimulering

Gjennom regionalt miljøprogram er det god stimulering for å premiere gårdbrukere som tar i bruk metoden. Det gis tilskudd for bruk av slangespreder med nedlegger eller nedfeller. Formålet med tilskuddet er å redusere jordpakking og legge husdyrgjødsel ned på bakken slik at kontakt med luft blir mindre og utnyttelsen av nitrogenet blir større. Kjøring på jorda med mindre vekter er også viktig for å redusere jordpakking.

Kapasiteten ved spredning av husdyrgjødsel med slange er betydelig større en ved bruk av vogn. Dette er også en viktig faktor i en næring hvor det er store krav til effektivitet.

Bruk av store tankbiler

På Sør-Helgeland flyttes det mye husdyrgjødsel til andre gjødsellager. Mye av denne transporten foregår med lastebiler med store tanker. Dette gjøres for å få husdyrgjødsla transportert til andre lagringsplasser som ligger lenger unna, eller fordi de har avtaler om spredeareal hos andre.
Utviklingen viser også at det ikke er avstand i seg selv som er årsaken til at dette tilbudet tas i bruk. Flere bruker dette tilbudet selv om avstanden er kort og de tidligere har kjørt med vogn. Arbeidspresset er stort hvor antall timer til rådighet ikke dekker behovet. Ved verdsettelse av egen arbeidstid og kostnader til bruk av eget utstyr ser mange at regnestykket ved å leie inn denne tjenesten ikke blir spesielt dårligere enn å gjøre dette selv. Mange ser at lønnsomheten ved å kjøre selv med eget utsyr er såpass dårlig at dette kan være en billig måte å skaffe seg litt fritid på.

Utstyret som brukes har en kapasitet på ca 35 m3 i lasset. Firma som brukes er Aune Transport fra Trøndelag. De er i området flere ganger i året. Viktige forhold for å kunne benytte seg av dette er tilgang til gjødsellager for en stor semitrailer. Brukerne er imponert over dyktigheten til sjåførene når det gjelder å manøvrere seg frem til laste og losse punktene. Ikke alltid henting og levering med store vogner har vært i fokus når disse ble bygd.

Kostbart, men lønnsomt

Investering i utstyr for slangespredning og nedlegging er kostbart. Prisen på et slikt anlegg ligger på rundt kr 1 million. Samtidig ser vi at alle anleggene som er i bruk i området er innkjøpt sammen med andre, 2 eller 3 gårdbrukere. Dette medfører at investeringen blir på kr 300 til 500 tusen. En stor gjødselvogn med en del utstyr koster rundt kr 500-600 tusen. Investering i slangespredning sammen med andre vil ikke bli dyrere enn en gjødselvogn. I tillegg gir bruk av slangespreder inntekter fra tilskudd som vil være med å betale for utstyret.

Tidligere var det ofte slik at det var de små brukene som leide inn for å få gjort en jobb som krevde større investeringer fordi det ikke var lønnsomt å investere i slikt utstyr selv. Ved slangespredning ser vi at mange store gårdbrukere leier inn denne tjenesten. I forhold til lønnsomhet og antall kubikk man kan fordele kostnaden på så vil dette kunne være lønnsomt å gjøre dette selv. Men her en viktig endring i ferd med å skje. Det er kapasiteten i arbeidstiden som setter en stopper. Mange har nå så stor produksjon at de trenger å kvitte seg med noe arbeid. Da vil det kunne være gunstig for drifta og sette bort tjenester som krever store investeringer.

Bidrag til Klimakur 2030

Landbruket har inngått en klimaavtale hvor det er satt et mål om at utslippene skal reduseres med 5 millioner tonn CO2 ekvivalenter for perioden 2021-2030. Gjødselhåndtering bidrar til klimagassutslipp. En bedring av gjødselhåndteringen er derfor viktig for at landbruket skal klare å oppfylle sine avtaler.
Bruk av slangespreder er et av tiltakene som vil være med på å gi et bidrag til disse målsettingene.