Resultat fra årets fôrprøver på Helgeland

05.12.2018 (Oppdatert: 05.12.2018) Wolfgang Dohrn

Helgelandsbonden har et fôr med middels fordøyelighet og lav energi – og proteinverdi Grovfôret fra Helgelandskommuner er like tørt eller like fuktig som fôret i 2017. Sen 1. og sen 2.slått har gitt et grovt fôr med lite protein, lavt energiinnhold og middels fordøyelighet.

Kvalitetsfôr er viktig. Foto: Wolfgang Dorn

Fôranalysestatistikken pr 12.nov viser i gjennomsnitt en tørrstoffprosent på rundt 30 i både 1. og 2. slåtts prøver. Avlingene har vært veldig varierende alt etter hvor mye vinterskade man hadde tidlig i sesongen og når man oppdaget en liten åpning mellom regnbygene under slåtten. Den ble stort sett tatt i begynnelsen av juli og i begynnelsen av september. Sen slått gir større andel av ufordøyelig fiber (iNDF) som fører til lavere energiverdi (FEm). I sammenligning med 2017 er det gjennomsnittlige energiinnholdet for Helgelandskommunene nokså lik i 1.slåtten (0,84 FEm/kg TS), mens betydelig mindre i 2.slåtten (0,79 FEm/kg TS). Sen slått har også ført til lavt proteininnhold i begge slåttene. Lavt proteininnhold fantes det også i 1.slåtts prøver fra 2017. Man kan stille spørsmål om nitrogengjødsling bør revurderes eller om utvaskingen av nitrogen er årsaken til det. Bønder som er avhengig av et kvalitetsfôr må forberede seg på å kjøpe kraftfôr med høyt energiinnhold og positiv PBV utover vinteren. Fordøyeligheten er middels, mens sukker er det som vanlig lite av.

Det skal være nevnt at det finnes forskjeller mellom kommunene, innenfor kommunene og innenfor eget grovfôropplegg. Tallene nedenfor i tabellen er ikke fullstendige, dog gir en pekepinn om hvordan årets prøver ser ut. Etter hvert som flere prøver blir analyserte vil åpen stående opplysninger bli fylt ut.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.