Bestill såvare i tide

11.12.2020 (Oppdatert: 11.12.2020) Ragnhild Renna

Vi har vinter og dvaletid, men nå er det tid for å planlegge og forberede neste vekstsesong. Du har planer om nytt gjenlegg. Plutselig er våren tilbake og i tillegg ser anna eng litt tynn og glissen ut og du står der uten såfrø. Tenk over nå hvor du gjerne skulle ha sådd inn litt ekstra kulturfrø for å øke avlingspotensialet eller hindre ugras å overta plassen. Forhandlerne ønsker tidlig bestilling av driftsmidler og såvare er smart å ha på plass når våren kommer. Ved begrensa tilgang av såvare, så er det best å være tidlig ute for å få det du ønsker.

Direktesåing med Per Helge Nyland på Nyland gård Foto Ragnhild Renna

Reparasjonssåing i eksisterende eng

Gjennom sesongen observerer du hvordan enga ser ut og vurderer dekningsgraden. Dersom det er aktuelt å reparere enga med overflatesåing av frø tidlig på våren, bør du benytte deg av jordfuktigheten til spiring og etablering. Ser enga tynn ut på høsten, så trenger den nok ekstra påfyll til våren. Det er mange faktorer som bestemmer om ei repareringssåing blir vellykka:

 

  • hvor mye fri jord er det å så i
  • jordtype og jordfuktighet
  • er det mye eksisterende rotmasse som kan hindre oppspiring for nye frø
  • hvordan er konkurransen av kulturvekster og ugras på feltet mm.

 

Større frø som kløver, raigras og hundegras har bedre sjanse til å spire dersom spireforholda er krevende, mens små frø som timotei, må ha mer optimale forhold og enda bedre jordkontakt.  Sikre gjerne spireforhold med tromling etter såing og gjerne utkjøring av blautgjødsel på enga. Har du såmaskin med radsåing gir kryssåing med 45 graders vinkel på opprinnelige sårader best dekning av jordoveflata.

 

 

Økologisk såvare

Du skal bruke økologisk godkjent såvare. Dersom denne ikke tilsvarer de krav du stiller i forhold til sorter og sammensetning til ditt formål kan du søke om tillatelse til å bruke konvensjonell såvare. Du må begrunne ditt ønske i søknaden og hardførhet og egnethet i forhold til klima, kan være grunn. Inngang til søknad:  Økofrø – Økofrø (okofro.no). Ønsker du å rådføre deg om såvare, så kontakt din lokale rådgiver.

 

 Link til såvareleverandører:

Såfrø | Felleskjøpet Agri (felleskjopet.no)

Jordbruksfrø - Strand Unikorn (norgesfor.no)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.