Balderbrå i enga

07.12.2018 (Oppdatert: 07.12.2018) Ellen Reiersen

Balderbrå som mange forveksler med prestekrage, dukker av og til opp i store mengder i nysådd eng. Den er riktignok pen å se på, men er et ugras som kan sette vond lukt og smak på melka. Trøsten får være at den er forholdsvis enkel å bli kvitt.

Balderbrå (Foto: Erling Fløistad

Balderbrå, eller Matricaria inodora, er en toårig plante med greina pålerot. Stengelen er opprett, 30-70 cm høy, og greina overfor midten. Balderbrå vokser på allslags jord, men trives best på næringsrik, sur eller nøytral, leirholdig jord. Balderbrå blomstrer hele sommeren med sine hvite blomster. Den formerer seg nesten utelukkende med frø (Korsmos Ugrasplansjer). Og det er nettopp frøene som gjør at den kommer inn i nysådd eng. Frøene er nemlig vanskelig å rense fra frøene til både timotei, rødkløver og kvitkløver. Dette fører til at det enkelte år kan komme opp store mengder balderbrå sammen med for eksempel timoteien som du egentlig har sådd. Balderbrå produserer sjelden frø i en tett bestand første året, selv om den blomstrer. Dette er en fordel, og du slipper da å få tusenvis av frø som kan spire året etter. Antall frø pr plante er i gjennomsnitt omtrent 35 000! De fleste plantevernmidler godkjent i gras tar balderbrå. Et alternativ til kjemi er å slå førsteårsenga tidlig. Da er det store muligheter for at neste års eng er grønn og fin, ikke hvit. Ugras som har kommet langt inneholder gjerne mye vann eller grove stengler. Dette gir ikke noe godt fôr, og kan i verste fall ødelegge kvaliteten i grovforet med tanke på muggproblemer.

 

Med grasfrøet kan du også få frø av blant annet ….

….meldestokk, linbendel, vassarve og ulike rapp-arter. Det er derfor svært viktig at du følger nøye med grasgjenlegget. Legg kveldsturen ut i enga og se etter hva som vokser opp. Rapp-artene kan ikke sprøytes bort, men mange plantevernmidler har god virkning mot frøugras av mange slag. Har du sådd en blanding med kløver, bør du bruke et middel som er skånsom mot kløver, for eksempel er Express + MCPA effektivt (og billig) mot mange frøugras, også de som er nevnt over. Gratil WG +MCPA er også noenlunde rimelig, men ikke så effektivt som førstnevnte blanding. Hvis du har sådd gras uten kløver, kan du sprøyte med både Ariane S (dyrest), Express + klebemiddel (billigst), Express + Flurostar eller Starane XL + Express. Har du fått opp uønska planter i nysådd eng, inviter rådgiveren din på befaring om du trenger tips og råd. Husk at gode tiltak mot ugras i gjenlegget kan spare deg for mye sprøyting og annet bryderi senere i engåra. Kjemisk behandling skjer når frøugraset er på frøbladstadiet, mao vær rask ute med å bestemme tiltak slik at behandlingen som utføres virker optimalt.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.