Mange er fornøyd med avlingene så langt i år, etter at regnet kom "i grevens tid" før første slåtten. Status for gjenvekst varierer mye; med hundegras, strandsvingel, raigras eller høgintensiv drift i tidlige områder er det straks tid for tredje slått, mens andre venter til 15.-20.august med andre slåtten. Skal du ha et tre-slått-system der tredje slått blir noe mer enn avpussing og slåtten unnagjort før 15.-20.september med tanke på innvintring, bør andre slått tas seinest rundt 5.august.

Graset trenger næring

Vi har fortsatt igjen mye god vekstsesong i store deler av Innlandet, og bør ikke tyne enga ved å kutte gjødslinga. Vær og lys gjør at plantene fortsetter veksten uansett, så med lite næring får vi stressa planter med redusert kvalitet. Eng i god vigør tåler vinteren bedre enn planter som har sturet en måned.

Utgangspunktet bør være at du følger oppsatt gjødslingsplan, men justerer for større eller mindre avling så langt i år. Mange har meldt om god vekst i juli, sjøl om målingene viser mindre nedbør enn normalt. Da kan det være mulig å bygge opp litt buffer til neste vår, om den starter like tørt som de siste åra. Har du fått mindre avling enn forventa kan det være nå du skal hente ut næring som har blitt til overs tidligere, siden lite tilsier at den er vaska bort. Normalt er det likevel gunstig å gi litt gjødsel nå så gjenveksten kommer raskt i gang. Kanskje har du mer kløver enn vanlig nå, og da er det også grunn til å redusere N-mengden litt.

Hundegras og strandsvingel vokser mer enn andre arter på slutten av sesongen, og kan forsvare 5-6 kg N/daa etter slått før 5.august. Timoteidominert eng betaler sjelden for mer enn ca 4 kg N/daa på disse tider. Mengden må likevel sees i sammenheng med kløverandel og totalt avlingspotensiale på skiftet. Og driver du enga hardt i år, er sjansen stor for baksmell neste år.

Beite

Skal siste avlinga brukes som høstbeite først uti september, kan det være aktuelt å utsette gjødslinga til om lag 3 uker før påslipp så det ikke blir forvokst. Skal det beites i nær framtid, må det gjødsles nå.

Har du bra med kløver i beitet og ønsker beholde den, kan du nå knipe litt på nitrogengjødslinga. Det vil være bra for kløveren til neste år, og du har uansett bra proteininnhold i fôret takka være kløveren.

3 A7 A0867

Gjødselvalg

Eldre forsøk har ikke vist utslag for å bruke Fullgjødsel i stedet for "rein" N-gjødsel til 3.slått. Forsøkene er gjennomført i ung eng, ofte med god næringsstatus. Under slike forhold bør du derfor utnytte dagens prisforskjell på 31 kr/daa for 5 kg N i Opti-NS kontra Fullgjødsel 25-2-6. Revidering: Med prisendringer pr. 1.august er forskjellen nede i 13 kr/daa.

Vi har i seinere tid i økende grad drøfta positiv effekt av god kaliumstatus i plantene før vinteren, og heller mer mot f.eks. 25-2-6 på eng fra 3.-4.engår. Dette er ekstra viktig på eng som ikke får husdyrgjødsel i sesongen, og da kanskje også med mer kaliumrik Fullgjødsel.

Husdyrgjødsel ?

Du kan bruke husdyrgjødsel før siste slått (eller beite), helst små mengder (inntil 2 tonn/daa) av godt vassblanda gjødsel (gylle, 4 % tørrstoff). Du mister litt av det omdanna organiske nitrogen som plantene får tak i tidligere på sesongen, men får til gjengjeld god kaliumforsyning før innvintringa.

Setter du inn husdyrgjødsel i stedet for (planlagt) mineralgjødsel, så husk å justere mengde mineralgjødsel og at du holder deg innafor maks-grensa på 17 kg total-N pr daa med husdyrgjødsel for sesongen (regelen gjelder ikke alle i Innlandet).

Slepelabbnedfeller