Grovfôrskolen er et studieopplegg som først ble ferdigstilt i 2010. Studiet ble revidert i 2016 i forbindelse med at det ble gjenopptatt som et høyskolestudium som ga studiepoeng, med et samlingsbasert kursopplegg som varte fra september 2016 til oktober 2017. Målet med grovfôrskolen er å øke grovfôrandelen i fôrrasjonen til husdyr, bedre kvaliteten på grovfôret og dermed sikre og forbedre driftsgrunnlaget på gården.

I Grovfôrskolen finner du 23 fagartikler med tabeller og bilder. Fagartiklene er skrevet av NLR-rådgivere med lokal kjennskap til grovfôrdyrking i landsdelen. Noen av artiklene inneholder grunnleggende faglitteratur som belyses ut fra nordnorske forhold, mens noen er mer spesialisert. I menyen under finner du oversikt over disse. For å lette tilgangen til spesialisert fagstoff er det også lagt inn linker og litteraturhenvisninger til eksternt fagstoff.

For hver artikkel er det utviklet et oppgavesett som står fritt til disposisjon til bruk for gårdbrukere, i skolen eller i andre sammenhenger. Norsk Landbruksrådgiving skriver ut kursbevis til deltakerne på organiserte kurs.

Prosjektet "Grovfôrskolen" ble i 2010 finansiert av Kompetanseutviklingsprogrammet for landbruket, KIL, Fylkesmennene i Nordland, Troms og Finnmark, samt Nordland Fylkeskommune. Det er i tillegg lagt ned betydelig egenandel fra Norsk Landbruksrådgiving og OPUS-Sortland.

Innhold

1. Klima og planteproduksjon i nord

2. Drenering

3. Vanning til jordbruksvekster

4. Jordarbeiding

5. Plantenæringsstoffene, gjødsling og kalking

6. Økologiske prinsipper

7. Økologisk jordkultur

8. Plantevern

9. Arter og sorter av gras og engbelgvekster

10. Gjenlegg og fornying av eng

11. Driftsopplegg i eng

12. Beiting

13. Gjødsling og kalking til eng og beite

14. Overvintring i eng

15. Grashøsting

16. Konserveringsmetoder

17. Fôrkvalitet

18. Grovfôrøkonomi

19. Grønnfôr

20. Økologisk grovfordyrking

21. Dyrking av korn til krossing

22. Rotvekster til fôr

23. Potet

Grovforskolen